Lajme Përfitimet e Republikës së Kosovës nga normalizimi i hapësirës ajrore të saj


07/09/2020

Hapësira e ulët ajrore e Republikës së Kosovës shtrihet nga toka deri në lartësi 6,250 metra. Kjo hapësirë kontrollohet nga Agjencia e Shërbimeve të Navigacionit Ajror e Kosovës (ASHNA), nën mbikëqyrjen rregullatore të Autoritetit të Aviacionit Civil të Kosovës. Shërbimet në këtë hapësirë përfshijnë të gjitha fluturimet për në dhe nga ANP “Adem Jashari”, fluturimet ushtarake të KFOR-it në Kosovë dhe fluturimet e aviacionit të përgjithshëm (fluturime me avionë të vegjël, që nuk përdoren për transport komercial të udhëtarëve).

Që nga përfundimi i luftës, fluturimet civile mund të hyjnë dhe dalin nga Kosova vetëm përmes korridorit ajror që e lidhin vendin tonë me Maqedoninë. P.sh. një aeroplan që fluturon nga Vjena në Prishtinë, duhet të bëjë një rrugë rreth 250 km apo 15-20 minuta më të gjatë, sepse është i detyruar të fluturojë përmbi Mal të Zi, Shqipëri dhe Maqedoni për të hyrë në Kosovë. Korridoret ajrore me shtetet tjera fqinje janë të mbyllura dhe nuk janë të autorizuara për fluturime civile.

Normalizimi i hapësirës së ulët ajrore të Kosovës, ndër të tjera, do të përfshinte hapjen e korridoreve të reja ajrore midis Republikës së Kosovës dhe të gjitha vendeve fqinje (Shqipërisë, Malit të Zi dhe Serbisë), që do të shërbenin për të gjithë avionët që fluturojnë në ANP “Adem Jashari”. Korridoret e reja ajrore do ta ulnin koston e operimit për kompanitë ajrore, që rrjedhimisht, do të duhej të reflektohej në bileta më të lira për udhëtarët tanë.

Ky normalizim do të mundësonte edhe mbikalimin transit nëpër hapësirën tonë të ulët ajrore të shumë avionëve që fluturojnë në aeroportet tjera të rajonit (p.sh. Tirana, Podgorica, Shkupi, Selaniku, Nishi). Nga kjo do të ketë përfitime të ndjeshme financiare për Agjencinë tonë të Shërbimeve të Navigacionit Ajror, pasi që parashikohet që me normalizimin e hapësirës sonë të ulët ajrore, në këtë pjesë të hapësirës tonë do të mbikalonin rreth 12-15 mijë fluturime në vit. Përveç kësaj, rrugët më të shkurtra ajrore do ta bëjnë ANP “Adem Jashari” më konkurrent në rajon dhe më joshës për kompanitë ajrore për shkak të kostos më të ulët të operimit. Përveç kësaj, normalizimi do ta stimulojë zhvillimin e aviacionit të përgjithshëm në vendin tonë dhe shfrytëzimin pa kufizime të Aeroportit të Gjakovës, mes tjerash, edhe për shkolla të fluturimit.

Sa i përket dëmeve që bëhen nga mbyllja e hapësirës së ulët ajrore, EUROCONTROL ka vlerësuar përmes një studimi të mëhershëm se rreth 28 fluturime nga/në Prishtinë do të përfitojnë çdo ditë nga hapja e kësaj hapësire. Për këto fluturime, priten kursimet e përditshme si më poshtë:

• 3700 milje nautike, d.m.th. 132 milje nautike/fluturim
• 20 ton karburant
• 65 ton CO2
Për flukset e trafikut, kursimet janë si më poshtë:
• Fluturimet në/nga Kroacia/Sllovenia/Hungaria/Austria – përafërsisht 200 milje nautike /fluturim
• Fluturimet në/nga destinacione të tjera në Evropën Perëndimore – përafërsisht 100 milje nautike /fluturim.

Një kompani ajrore ka llogaritur se shpenzimet shtesë në operimet e tyre nga Evropa Qendrore për në Prishtinë për shkak të situatës aktuale arrijnë shumën rreth 500,000 euro në vit.

Kostot më të larta për kompanitë ajrore përfundimisht barten tek udhëtarët përmes biletave më të larta. Poashtu, udhëtari kosovar mund të jetë i privuar nga mundësia për të udhëtuar në më shumë destinacione sepse për kompanitë ajrore Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës mund të jetë më pak atraktiv për shkak të kostove shtesë të përmendura më lartë.

Pas hapjes së hapësirës së lartë ajrore të Republikës së Kosovës për fluturime civile transit më 2014, NATO-ja ka filluar përgatitjet për normalizimin e hapësirës së ulët ajrore të Kosovës, në bashkëpunim me BE-në dhe organizatat ndërkombëtare dhe pan-Evropiane të aviacionit.

Si hap i parë në normalizimin e hapësirës së ulët ajrore, me qëllim të caktimit të pikave-hyrëse dhe dalëse dhe transferit të aeroplanëve në fluturim midis Kosovës dhe vendeve fqinje, kërkohet hartimi dhe zbatimi i marrëveshjeve midis Agjencisë kosovare të Shërbimeve të Navigacionit Ajror me agjencitë homologe fqinje (Albcontrol – Shqipëri, M-NAV – Maqedoni, SMATSA – Serbi dhe Mal i Zi), në koordinim të ngushtë me ICAO-n dhe EUROCONTROL-in. NATO-ja udhëheq dhe lehtëson këtë proces. Me Albcontrol veç është nënshkruar një Letër Marrëveshje në qershor 2020.

سایت شرط بندی بازی انفجار با ضرایب بالا بهترین سایت پیش بینی فوتبال آموزش شرط بندی فوتبال سایت شرط بندی حضرات ریچ بت گاد بت سایت نیلی افشار سایت هات بت دنیا جهانبخت در شهروند بت آدرس سایت لایو بت در شهروند بت آدرس سایت تاینی بت در شهروند بت آدرس سایت یلماست بت در شهروند بت سایت ای بی تی 90 در شهروند بت پابلو بت در شهروند بت سایت هیس بت مهراد جمح ولف بت میلاد حاتمی در شهروند بت بازی انفجار چیست در شهروند بت آموزش بازی انفجار آدرس سایت شرط بندی حضرات بت پویان مختاری سایت شرط بندی هات بت دنیا جهانبخت سایت بازی انفجار تاینی بت هیس بت سایت شرط بندی سایت شرط بندی یلماس بت ندا یاسی سایت شرط بندی سیب بت سایت جت بت سایت abt90 ساشا سبحانی سایت شرط بندی لایو بت آموزش بازی انفجار آموزش هک بازی انفجار الگوریتم بازی انفجار بهترین سایت بازی انفجار آنلاین دانلود اپلیکیشن بازی انفجار شرط بندی ترفندهای برد بازی انفجار روبات تشخیص ضریب بازی انفجار آموزش برنده شدن در بازی انفجار آدرس سایت بت هیس بت سایت مهراد جم جت بت سایت میلاد حاتمی آدرس سایت تاینی بت آدرس سایت لایو بت داوود هزینه آدرس سایت حضرات پویان مختاری آموزش حرفه ای بازی انفجار آموزش بازی حکم در پرشین بت آموزش پیش بینی فوتبال در پرشین بت بهترین سایت های شرط بندی ایرانی آموزش بازی انفجار تاینی هلپ آموزش بازی انفجار سایت هیوا نیوز اخبار سلبریتی ها تاینی نیوز google bahis online bahis siteleri casino FaceBook twitter آدرس جدید سایت بت فوروارد فارسی آدرس جدید سایت سیب بت بیوگرافی دنیا جهانبخت آموزش بازی انفجار آنلاین برای بردن سایت شرط بندی حضرات پویان مختاری سایت ای بی تی 90 ساشا سبحانی سایت پیش بینی فوتبال پرشین بت آموزش قوانین بازی پوکر آنلاین شرطی خیانت پویان مختاری به نیلی افشار سایت لایو بت داوود هزینه سایت پابلو بت علیشمس سایت تاک تیک بت سایت شرط بندی حضرات بت اپلیکیشن بت فوروارد دنیا جهانبخت کیست سایت شرط بندی هات بت دنیا جهانبخت سایت گاد بت نیلی افشار سایت شرط بندی فوتبال معتبر سایت شرط بندی فوتبال معتبر Pablobet