Lajme EASA ka publikuar “Protokolin për sigurinë e shëndetit në aviacion gjatë pandemisë COVID 19”


29/05/2020

Pas ecurisë më të re epidemiologjike të pandemisë COVID-19 në shumicën e shteteve anëtare të BE-së, Komisioni Evropian dhe Kryetarja e Këshillit Evropian, kanë kërkuar nga Agjensia Evropiane e Sigurisë në Aviacion (EASA) dhe Qendra Evropiane për Kontrollimin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (ECDC) një material udhëzues për të propozuar një seri masash, me qëllim të rikthimit gradual të qarkullimit të udhëtarëve në fushën e aviacionit civil.

Si rrjedhojë, më 20  maj 2020 EASA dhe ECDC kanë hartuar një material udhëzues për menaxhimin e kthimit gradual të qarkullimit të udhëtarëve në aviacionin civil. Ky udhëzues, ju adresohet në radhë të parë autoriteteve kombëtare të aviacionit civil të shteteve anëtare, operatorëve të linjave ajrore komerciale dhe ofruesve të shërbimeve në aeroporte, të cilët në koordinim të ngushtë me autoritetet kompetente të shëndetit publik të shteteve respektive do të hartojnë një sërë masash, në mënyrë që krahas kthimit gradual të qarkullimit të udhëtarëve në aeroporte, të sigurohet që të kufizohet në maksimum mundësia e përhapjes së infeksionit me SARS-Cov 2, duke pasur në vazhdimësi në qendër të vëmendjes ruajtjen e shëndetit publik në përgjithësi dhe ruajtjen dhe mbrojtjen e shëndetit dhe të sigurisë në punë të punëtorëve në hallka të ndryshme të sektorëve të industrisë së aviacionit civil, në veçanti.

Në grupin e masave të rekomanduara, përfshihen masat si në vijim, por pa u kufizuar vetëm në:

  • Menaxhimin e fluksit të udhëtarëve prej pikës së nisjes A, deri në pikën e mbërritjes B në destinacionin e përcaktuar;
  • Minimizimi i kontakteve në mes të udhëtarëve në hyrje të terminalit, ku rekomandohet që secili udhëtar të hyjë i vetëm në terminal, me përjashtim të rasteve të veçanta të personave që kërkojnë asistencë për lëvizje dhe të personave të moshës jomadhore, të cilët mund të shoqërohen me vetëm një person të rritur, deri në Check-In;
  • Mbajtja e obliguar e maskave gjatë gjithë kohës së udhëtimit, nga pika A në pikën B, të cilat ndërrohen çdo katër orë, në rast të relacioneve më të gjata të fluturimit;
  • Furnizimi i terminaleve me tretësira me bazë alkooli ose me xhel dezinfektues të duarve dhe pastrimi i rregullt me to i sipërfaqeve që janë kontakt më të shpeshtë të udhëtarëve (psh: tavolinave të Check-In, mbajtëseve të karrocave të bagazheve, shiritave transportues të bagazheve, aparateve për self Check-In të boarding,-passave dhe bagazheve etj.);
  • Stimulimi i kryerjes së veprimeve pa kontakt fizik të pasagjerëve gjatë përgatitjes për nisje, si p.sh kryerja e check-in elektronik para arritjes në terminal ose kalimi në portë para nisjes përmes skanimit të boarding pass-it në rrezen laserike në portë, pa kontakt fizik, përmes aplikacioneve specifike të instaluara në telefona të mençur etj.;
  • Shënjimi në terminal i mbajtjes së detyrueshme të distancës fizike prej së paku 1.5 m ndërmjet pasagjerëve, sidomos në pika ku parashikohet përqëndrim më i lartë i tyre (psh para tavolinave të check-in, para portave në nisje etj.);
  • Promovimi i mesazheve vetëdijësuese të dukshme për pasagjerët, qoftë në formë të video ose audio mesazheve, posaçërisht në pjesët e terminalit me fluks të shtuar të pasagjerëve apo në formë të video/audio mesazheve në aeroplan apo në formë të fletëpalosjeve në xhepat e pasme të ulëseve të pasagjerëve. Në çdo rast, përparësi u jipet mesazheve vetëdijësuese me përmbajtje infografike video nëpër ekrane të mëdha, në krahasim me mesazhet në formë audio apo të shkruara.

Të gjitha këto masa reflektojnë nivelin e njohurive aktuale të shkencës mjekësore në lidhje me virusin corona, pra ato mund të ndryshojne dhe të përditësohen,  në varësi të njohurive të reja që mund të fitohen ndërkohë, qoftë sa i përket parandalimit, trajtimit apo diagnostikimit të shkaktarit të COVID-19.

Materiali udhëzues është i qasshëm këtu.

سایت شرط بندی بازی انفجار با ضرایب بالا بهترین سایت پیش بینی فوتبال آموزش شرط بندی فوتبال سایت شرط بندی حضرات ریچ بت گاد بت سایت نیلی افشار سایت هات بت دنیا جهانبخت در شهروند بت آدرس سایت لایو بت در شهروند بت آدرس سایت تاینی بت در شهروند بت آدرس سایت یلماست بت در شهروند بت سایت ای بی تی 90 در شهروند بت پابلو بت در شهروند بت سایت هیس بت مهراد جمح ولف بت میلاد حاتمی در شهروند بت بازی انفجار چیست در شهروند بت آموزش بازی انفجار آدرس سایت شرط بندی حضرات بت پویان مختاری سایت شرط بندی هات بت دنیا جهانبخت سایت بازی انفجار تاینی بت هیس بت سایت شرط بندی سایت شرط بندی یلماس بت ندا یاسی سایت شرط بندی سیب بت سایت جت بت سایت abt90 ساشا سبحانی سایت شرط بندی لایو بت آموزش بازی انفجار آموزش هک بازی انفجار الگوریتم بازی انفجار بهترین سایت بازی انفجار آنلاین دانلود اپلیکیشن بازی انفجار شرط بندی ترفندهای برد بازی انفجار روبات تشخیص ضریب بازی انفجار آموزش برنده شدن در بازی انفجار آدرس سایت بت هیس بت سایت مهراد جم جت بت سایت میلاد حاتمی آدرس سایت تاینی بت آدرس سایت لایو بت داوود هزینه آدرس سایت حضرات پویان مختاری آموزش حرفه ای بازی انفجار آموزش بازی حکم در پرشین بت آموزش پیش بینی فوتبال در پرشین بت بهترین سایت های شرط بندی ایرانی آموزش بازی انفجار تاینی هلپ آموزش بازی انفجار سایت هیوا نیوز اخبار سلبریتی ها تاینی نیوز google bahis online bahis siteleri casino FaceBook twitter آدرس جدید سایت بت فوروارد فارسی آدرس جدید سایت سیب بت بیوگرافی دنیا جهانبخت آموزش بازی انفجار آنلاین برای بردن سایت شرط بندی حضرات پویان مختاری سایت ای بی تی 90 ساشا سبحانی سایت پیش بینی فوتبال پرشین بت آموزش قوانین بازی پوکر آنلاین شرطی خیانت پویان مختاری به نیلی افشار سایت لایو بت داوود هزینه سایت پابلو بت علیشمس سایت تاک تیک بت سایت شرط بندی حضرات بت اپلیکیشن بت فوروارد دنیا جهانبخت کیست سایت شرط بندی هات بت دنیا جهانبخت سایت گاد بت نیلی افشار سایت شرط بندی فوتبال معتبر سایت شرط بندی فوتبال معتبر Pablobet